Back to All Events

Foredrag om pengesystemet (Helsingør)

  • Toldkammeret 1 Havnepladsen Helsingør, 3000 Denmark (map)

I takt med digitaliseringen af vores penge har vi bevæget os fra en økonomi baseret på kontanter til en økonomi baseret på kontopenge, som er de penge vi overfører når vi betaler med Dankort, MobilePay eller shopper på nettet.

Dermed har vi samtidig bevæget os fra en økonomi, hvor nationalbanken producerer vores penge til en økonomi, hvor langt de fleste penge produceres af private banker. Private banker producerer kontopenge, som kredit (altså gæld), når de låner penge til deres kunder. Dermed er det private banker der bestemmer hvor mange penge, der skal produceres og hvor de skal sendes hen i økonomien.

Denne udvikling rejser nogle fundamentale spørgsmål om penge: Hvordan skaber banker penge? Hvad betyder det for vores økonomi, at pengeproduktionen er blevet privatiseret? Og er der andre måder, at organisere vores penge- og banksystem på?

Jonas Jensen underviser i pengesystemet i folke- og gymnasieskolen. Han har udarbejdet Gode Penges læringsbræt og Gode Penges helt eget Matador-regler, der medtager gæld og banker i det klassiske spil.

Billetter (50 kr) kan bestilles her (tryk) - man kan også melde sig til fællesspisning (50 kr) før foredraget.

Begivenheden er også på Facebook (tryk her)

Earlier Event: March 6
PengeSnak 2
Later Event: April 3
PengeSnak 3